Viktigt att barnen är aktiva


Sambandet mellan fysisk aktivitet och välmående är välkänt. När vi rör på oss mår våra kroppar bättre – både på en kort och lång sikt. Alla känner dock inte till att det också finns ett samband mellan hur mycket vi rör på oss och hur vi presterar inom helt andra områden i livet. Forskare har fastslagit att barn som får tillgång till tillräckligt mycket fysisk aktivitet i skolan gör bättre studieresultat inom ämnen såsom svenska och matematik.

Idrott i skolan

Idrottslektionerna i skolan är därför inte bara ett sätt att få utlopp för barnens energi. Det är också en investering i framtidens betyg. I skolor där barn får chansen att utöva extra mycket idrott – utöver de schemalagda timmarna – har ännu bättre resultat uppvisats. Det har gett skolor ett incitament att satsa på idrottslektionerna och se till att barnen får de bästa förutsättningarna för lyckade idrottstimmar. Tillgång till bra lokaler och utbildade idrottslärare är två viktiga aspekter av det.

Aktiviteter på fritiden

Det är inte dock alltid som skolans timmar räcker till. Då kan du som förälder se till att aktivera barnet även på fritiden. Det finns många sätt att få motion på och samtidigt göra något roligt med familjen. Ni kan spela fotboll på gården, ta en cykeltur eller gå på promenad i naturen. Bra utrustning ger er bättre förutsättningar för att aktiviteten ska bli lyckad. Träningskläder och skor för barn är i dagens läge inte svårt att hitta. Att dessa ska vara i en hög kvalité är självklart, och man kan idag finna ett stort utbud av sportutrustning för barn online. Låt barnet vara med och bestämma skor och träningströjor för att de ska finna mer glädje i att ha dem på sig!

Åk på sportsemester

Om ni vill göra något som skapar minnen för livet kan ni åka bort på en sportsemester. Det finns många destinationer som lämpar sig utmärkt för idrottsaktiviteter. Att åka till fjällen på en skidresa är ett utmärkt exempel på något som kombinerar idrottsutövning med kvalitetstid för familjen. Det gör att ni lägger en bra grund för goda studieresultat och ser till att ni och barnen får med er träningen resten av livet.