Starta en klubb


Har du och ett gäng vänner ett gemensamt intresse som ni brinner för? Varför inte utöka er umgängeskrets och skapa en klubb?

I Skatteverkets termer talar vi om en förening, en ideell verksam som fokuserar på en viss typ av ämne eller aktivitet. En förening måste bestå av minst tre personer, ha en tillsatt styrelse och stadgar. Det betyder att en förening måste ha regler för hur verksamheten ska bedrivas. Är ni en musikförening måste ni bestämma er om föreningen ska fokusera på att lära ut musik, eller anordna resor för att se musik live eller kanske bara fungera som en mötesplats där folk kan tipsa andra om musikstilar.

Föreningen kan vara liten eller stor och det är upp till er i styrelsen att se till att ni uppfyller det föreningen är menad att göra.

När ni bestämt er vad föreningen ska göra, handla om och så vidare, kan ni gå till Skatteverket och få blanketter att fylla i. Det är inte svårt att starta en förening. Den svårare biten kan vara att locka medlemmar och uppfylla målet ni satte när ni startade er “klubb”.

Skapa samhörighet

En viktig del för att en förening ska locka medlemmar och bli populär, är att skapa samhörighet i gruppen. Se till att alla känner sig välkomna och som att ni är en grupp, inte bara en samling individer med liknande intressen. Gör saker tillsammans, gärna utanför föreningslokalerna som inte handlar om föreningen. Ät middag ihop, boka in ett biobesök för alla medlemmar eller ta en bowlingkväll.

Ett smart sätt är att skaffa klubbjackor. Tryck upp föreningslogga eller namn på ett gäng snygga kläder och dela ut till medlemmarna. Att klä sig likadant skapar automatiskt en känsla av att tillhöra och kommer att föra er närmre varandra. En känsla av “oss mot världen” kan vara väldigt lockande för många.

Lägg ner tid

En förening som ingen tar hand om kommer att förfalla och tappa medlemmar på löpande band. Har ni bestämt er för att bygga upp föreningen så måste ni offra er egen tid för att lyckas.

Schemalägg tid under veckan som ni ska tillägna föreningen. Marknadsför er, prata med medlemmar om sätt att förbättra saker och ting och liknande.