Öka chansen för graviditet


Att bli med barn är för en del problemfritt, medan andra får kämpa lite extra för det. Det kan kännas orättvist, men det behöver inte betyda att det inte finns knep som kan hjälpa storken (och kroppen) en bit på vägen.

Om ni har jobbat alltför länge i bebisfabriken utan att få plus på kontot kan några enkla förändringar och knep vara till god hjälp. Nedan har vi samlat ihop en bunt med råd, allt från empiriska husmorstips till vetenskaplig forskning, för att ni och flera andra äntligen ska få se pluset på den envisa stickan.

Ligg rätt

Prova att ha en kudde under rumpan för att låta tyngdlagen hjälpa spermierna in till äggledarna. Ni kan även ge dem goda odds genom att välja missionären eller att kvinnan står på alla fyra, doggy style. Ligg kvar efter sex för att hålla spermierna kvar kring livmoderhalsen. Använd ett bra graviditetstest för att se om ni lyckats. Köp gärna flera så att ni kan testa regelbundet. Ett bra test finns att hitta här.

Se upp, ät rätt och ta det piano

Att den blivande modern får i sig alla syror, vitaminer och mineraler kan ge fertiliteten en rejäl skjuts på vägen. Folsyra, D-vitamin och jod är några av nyckelingredienserna för en fertilitetsförbättring. Att fimpa cigaretten, dumpa transfetterna och dra ner på koffeinet hjälper också till. Ät mer frukt och grönt för att få i dig rätt typ av järn. Järnbrist är inget bidragande tillstånd om man försöker skapa ett nytt liv. Att få i sig rätt typ av mat kan uppenbarligen hjälpa, men det är minst lika viktigt att ta det piano och stressa ner. Fler barn blir till vid påsk, jul och under sommaren då vi tar det lite lugnare. Stress betyder ökade mängder stresshormon som sätter käppar i hjulet för hypofyshormonet LH, vilken stimulerar könshormonerna.

IVF

Assisterad befruktning eller provrörsbefruktning är andra benämningar på IVF som är en modern befruktningsteknik som används flitigt över hela världen. Det är också en metod som används när man som par under längre perioder har försökt att få barn men inte lyckats eller om man lever i ett samkönat äktenskap. IVF är en revolutionerande metod som haft stora framgångar där den används och par som kanske trott att de har varit infertila har visat sig kunna få biologiska barn med hjälp av IVF metoden.

Samtalsstöd

Att inte kunna få barn på det traditionella sättet kan innebära ett stort lidande och vara oerhört påfrestande för relationen, då är det viktigt att ta utomstående och professionell hjälp. Flera fertilitetskliniker i Sverige idag erbjuder samtalsstöd. Har ni inte blivit erbjuden samtalsstöd så kan ni alltid fråga er vårdcentral eller den IVF klinik som ni tillhör så kan dom se till att ni får den hjälp som ni behöver och vill ha.