Lära sitt barn att cykla


Det är dags, barnet som nyss satt i cykelstolen bak på din cykel ska nu börja lära sig trampa fram för egen maskin och det gäller för dig som förälder att göra det till en säker och rolig upplevelse.

Alla barn tycker det är spännande att äntligen få lära sig cykla själv även om vi föräldrar ibland kan tycka att de är för små för att klara det. Kunskapen och barnets självsäkerhet höjs med de springcyklar som finns att börja med idag. De hjälper barnen att hitta sin balans innan det är dags att börja lära sig trampa och bromsa. Det allra första man måste göra är givetvis att skaffa en cykel till barnet att öva på och se till att hitta rätt hjälm. Man rekommenderar hjälmar som har grönt spänne för barn upp till sju års ålder, dessa löser ut av sig själv om barnet råkar fastna någonstans när det leker.

Det finns både stödhjul och stång att använda sig av när barnet ska börja cykla själv men de som använt balanscykel, en så kallad springcykel där barnet har fötterna i marken och hittar sin egen balans, kan ofta hoppa över delar av den processen. En del klarar att cykla utan stödhjul med en gång. Det viktigaste är att fokusera på att lära barnet bromsa, hålla rätt fart och aldrig släppa på säkerheten.