Lär dig demokrati genom att starta en förening


I Sverige så finns det ett otroligt stort och varierat föreningsliv. Detta tack vare den föreningskultur som finns men även på grund av statliga, regionala, kommunala och privata stöd. Här kommer en snabbguide hur du själv kan starta en enkel förening och börja ha roligt med dina vänner samtidigt som ni lär er demokrati genom egen erfarenhet.

tre vänner som vill starta en förening

Ungdomsförbund

I Sverige så finns det ett stort antal ungdomsförbund som inom sina områden hjälper ungdomar att driva föreningar, arrangera aktiviteter eller på andra sätt utveckla sina intressen. Dessa förbunden kan till mycket stor del drivas på grund av statliga bidrag som delas ut av Myndigheten för  ungdoms och civilsamhällesfrågor eller förkortat mucf.

 

Sveriges största ungdomsförbund heter Sverok och har i skrivande stund mer än 80 000 medlemmar spridda över 1200 förening runt om i Sverige. Det som alla sverokföreningar har gemensamt är att de på ett eller annat sätt håller på med spel. Det kan vara kortspel, brädspel, rollspel eller datorspel, alla är välkomna.

 

Förutom Sverok så finns det en mängd andra ungdomsförbund så som Scouterna, Vi unga och många många fler. Alla dessa brukar vara väldigt duktiga på att hjälpa ungdomar som vill starta nya föreningar. Så allt man behöver göra är att googla, gå in på deras hemsida och sedan är man på gång!