Hitta passande växter till trädgården


Har du sett de första vårtecknen? Det kliar redan i de gröna fingrarna att gräva i jorden och känna doften av utslagna blommor. Det gäller bara att hitta blommor som trivs i just din trädgård!

Jorden

Ta reda på vilken typ av jord du har. Du kan använda SGU:s kartor för att få en generell uppfattning om jordmånen i ditt område. Men det finns många lokala variation, jorden kan gå från torr till blöt på bara några kvadratmeter.

Du kan mäta jordens PH-värde med en mätare eller så kan du använda några smarta husmorsknep. För att ta reda på om din jord är basisk kan du hälla två matskedar jord i en burk och hälla över vinäger. Om det börjar bubbla i burken är jorden basisk och innehåller därmed en hel del kalk.

Vill du veta om jorden är sur gör du samma sak men byt ut vinägern mot bikarbonat. Om det bubblar har du sur jord, lämplig för rhododendron och ljung.

Tänk på att läsa informationen på nätet om dina valda blomsterlökar eller fröer så du kan skapa bästa miljön för dem!

Växtzon

Du behöver också ta reda på vilken växtzon du bor i. De är uppdelade från 1 till 8 där 1 är södra Sverige och 8 är uppe i de lappländska fjällen. Du kan se en fullstor karta här och hitta din zon.

Men tänk på att ta zonerna med en nypa salt. Bor du i zon 5 kan du odla allt från 5-8 men var inte rädd att testa något från zon 3-4, har du rätt förutsättningar i jorden och tar hand om växterna kan du lyckas!

Använder du ett växthus har du alla förutsättningar att odla även exotiska växter och grönsaker som inte klarar av de kyliga, svenska jorden.