Hitta en bra cykelhjälm


En säkerhetsprodukt som vi hatade när vi var liten men våra föräldrar och lärare tvingade oss. Sedan lade vi undan den när vi blev äldre. Det är ett misstag som vi kan få ångra. 
 
En cykelhjälm skyddar vår viktigaste kroppsdel. Huvudskador är allvarliga och kan leda till stora problem och i värsta fall död. Vi kan nog inte föreställa oss med vilken kraft huvudet slår i asfalten när vi ramlar eller blir påkörda.
 
En dålig hjälm ger inte heller så bra skydd som vi tror. det är just därför den klassas som en dålig hjälm. Hur ska man tänka när man ska köpa en hjälm? Ta del av våra och NTF:s råd så kommer cykelköpet att gå galant.
 
Hitta en sida eller butik som säljer flera olika cykelhjälmsmodeller. Beroende på vad man använder cykeln till: sport, fritid, ska köpa åt barnen, så finns det olika typer av hjälmar som är bättre lämpade.
 
En cykelhjälm ska alltid var CE-märkt så man vet att den uppfyller Sverige och EU:s säkerhetsstandard.
 
Hjälmen ska täcka din panna, ditt bakhuvud och så klart hjässan. Mer än hälften av alla cykelolyckor så slår cyklisten pannan eller tinningen. Därför ska dessa partier alltid vara skyddade.
 
Byt ut hjälmen med jämna mellanrum, speciellt hos barn. Barns ska inte växa in i en för stor hjälm, det ger bara dåligt skydd. Och hjälmen är en slitvara som behöver bytas ut för att ge samma säkerhet. Har man varit med om ett seriöst fall där hjälmen tog största smällen kan den ha spruckit utan att det syns och borde bytas ut.
 
Bandet under hakan ska gå att reglera för att få bästa passform. Det är också bra om det medföljer olycka storlekar av borttagbar skumgummi så man kan förfina passningen ännu mer.