Hästar som intresse


Ridsport är efter fotboll den största ungdomssporten i Sverige idag. Utmärkande för de ungdomar som har hästar som sport och fritidsintresse är deras engagemang. Att ha häst är en livsstil, en häst behöver omvårdnad varje dag. Det ska fodras och mockas, utrustningen ska hållas ren och själva ridningen är bara en del av allt det arbete som behöver göras runt omkring.

En häst bör ha sällskap

Vill man förbereda sig för att köpa en häst är det därför bra att noga gå igenom och verkligen fundera över om man har den kunskap, ekonomi och tid som behövs för att ta hand om en häst många år framöver. Har du väl bestämt dig – se till att skaffa information om uppfödaren och att hästen du ska köpa genomgår en grundlig veterinärbesiktning som du själv väljer, dessutom skriv alltid ett köpekontrakt. Viktigt att tänka på är att en häst behöver ha sällskap, helst av en annan häst men det kan också fungera bra med andra typer av flockdjur som får eller nötkreatur. Det viktiga är att hästen mår bra, men att låta en häst leva helt själv utan sällskap av ett annat djur är förbjudet i Sverige.

Rätt mat

Hästen är gräsätare och i vilt tillstånd så letar den föda 16-18 timmar varje dag. Därför är det viktigt att ha kunskap om hur man fodrar så att hästen mår bra. För ytterligare information kan du läsa på Grovfoderbörsen.

Under vintermånaderna när det inte finns färskt gräs är det hö eller inplastat vallfoder som gäller. Kontrollera att fodret är friskt och luktar gott. Hur mycket foder en häst ska ha beror på hästens temperament, hull och träningsförmåga. Förutom foder behöver en häst ha tillgång till 50 liter frisk och rent vatten per dygn.